AcoustiNorm | Akoestische oplossingen

Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig

×
Ga terug naar het overzicht

Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig

Bij de keuze om over te gaan tot de aanschaf van akoestische panelen kan het zijn dat u nog niet weet hoeveel panelen nodig zijn. Dat blijft lastig inschatten! Gelukkig zijn er een aantal factoren om te bepalen hoeveel panelen nodig zijn om de akoestiek op orde te krijgen. Het volume van de ruimte is belangrijk, maar ook de afwerking en inrichting spelen een grote rol. Het makkelijkste is om een volumeberekening te maken. Tussen de 10 en 15 procent van het volume moeten worden omgeslagen in m2 or. Or staat voor 100% absorptie per m2. Dit percentage daalt echter bij de grote van het volume. Bij bijvoorbeeld een fabriekshal of werkplaats gelden lagere percentage variërend tussen ca. De 5 en 8%.

Ook is het belangrijk om te weten welke absorptiewaarde de panelen hebben die u wil gebruiken. Dit wordt ook wel de nrc/aw waarde genoemd. De hoogst mogelijke waarde is 1.0, die staat voor 100% absorptie. Als ondergrens is het verstandig om te kiezen voor 0.85, oftewel 85%. Wanneer u kiest voor een paneel dat een waarde van 0.85 heeft, moet er dus 15% meer panelen gebruikt worden dan panelen die een nrc-waarde van 1.0 hebben. De rekensom is dus vrij eenvoudig: bepaal welk absorptiepercentage het door u gekozen paneel heeft en bekijk hoe ver het van de 100% af zit. De uitkomst van deze som is het percentage aan extra panelen die u nodig heeft voor hetzelfde resultaat.

Een ander punt dat aandacht verdient is welk soort panelen gebruikt gaan worden. Plafondeilanden zorgen ervoor dat er minder galm in een ruimte is, terwijl wandpanelen reflecties via wanden voorkomen. Een plafondeiland wordt gemonteerd met afhangdraden. Deze hangen dus aan het plafond. Een wandpaneel kunt u monteren door gebruik te maken van speciale wandklemmen, die ervoor zorgen dat het paneel stevig aan de muur vastzit.

Ga terug naar het overzicht
Productie en plaatsing van akoestische panelen

AcoustiNorm

Meting en advies, productie en plaatsing

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Het meekijken over of helpen samenstellen of toetsen van een PVE of bestek voorkomt daarom vaak veel problemen en kosten achteraf. Basis hiervan kunnen metingen of berekeningen zijn. Nagalm- STIPA, dagdosismetingen of geluidsoverdrachtsmetingen laten exact zien hoe de ruimte zich gedraagt, welke gevolgen dit voor de mensen heeft en of deze voldoet aan de gestelde normen en/of eisen.

Neem contact op

Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Download ons Gratis E-book vandaag nog: De ultieme gids naar een rustige werkomgeving

E-book downloaden ⟶