AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig

×
Ga terug naar het overzicht

Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig

Bij de keuze om over te gaan tot de aanschaf van akoestische panelen kan het zijn dat u nog niet weet hoeveel panelen nodig zijn. Dat blijft lastig inschatten! Gelukkig zijn er een aantal factoren om te bepalen hoeveel panelen nodig zijn om de akoestiek op orde te krijgen. Het volume van de ruimte is belangrijk, maar ook de afwerking en inrichting spelen een grote rol. Het makkelijkste is om een volumeberekening te maken. Tussen de 10 en 15 procent van het volume moeten worden omgeslagen in m2 or. Or staat voor 100% absorptie per m2. Dit percentage daalt echter bij de grote van het volume. Bij bijvoorbeeld een fabriekshal of werkplaats gelden lagere percentage variërend tussen ca. De 5 en 8%.

Ook is het belangrijk om te weten welke absorptiewaarde de panelen hebben die u wil gebruiken. Dit wordt ook wel de nrc/aw waarde genoemd. De hoogst mogelijke waarde is 1.0, die staat voor 100% absorptie. Als ondergrens is het verstandig om te kiezen voor 0.85, oftewel 85%. Wanneer u kiest voor een paneel dat een waarde van 0.85 heeft, moet er dus 15% meer panelen gebruikt worden dan panelen die een nrc-waarde van 1.0 hebben. De rekensom is dus vrij eenvoudig: bepaal welk absorptiepercentage het door u gekozen paneel heeft en bekijk hoe ver het van de 100% af zit. De uitkomst van deze som is het percentage aan extra panelen die u nodig heeft voor hetzelfde resultaat.

Een ander punt dat aandacht verdient is welk soort panelen gebruikt gaan worden. Plafondeilanden zorgen ervoor dat er minder galm in een ruimte is, terwijl wandpanelen reflecties via wanden voorkomen. Een plafondeiland wordt gemonteerd met afhangdraden. Deze hangen dus aan het plafond. Een wandpaneel kunt u monteren door gebruik te maken van speciale wandklemmen, die ervoor zorgen dat het paneel stevig aan de muur vastzit.

Ga terug naar het overzicht

Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief