Sintmeerten College

Sintermeerten College

Heerlen

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

De opdracht

Tijdens een reguliere inspectie werd de school erop gewezen dat het geluidsniveau in de sportzalen te hoog was. Het bleek dat leraren al een vorm van gehoorschade hadden opgelopen. De school vond het dan ook haar plicht de sportzalen conform de NOC*NSF en KVLO normen te optimaliseren zodat er een gezonde en comfortabele werkplek zou ontstaan.

P

Probleem analyse

Probleem analyse

Om het probleem op te lossen is een nulmeting noodzakelijk. Door een nulmeting weten meer over de nagalmwaarde en flutterecho’s. De hal is middels vouwwanden te scheiden in 3 kleinere zalen. We hebben de waardes gemeten in de open- en gescheiden setting. De uitkomsten bepalen het aantal m2 OR (100% geluidsabsorptie) welke noodzakelijk is om de hal akoestisch te laten voldoen aan de gestelde eisen en normen. Daarnaast bepaald de meting waar de hoge panelen strategisch geplaatst moeten worden om de flutterecho’s op te lossen.

Ook een akoestisch probleem? Klik hier

Nulmeting Sintmeerten College
Akoestische metingen Sintmeerten College
O

De oplossing

De oplossing

In een sportzaal zijn de lage wanddelen erg belangrijk om directe reflectie van geluiden en stemmen weg te nemen. Echter kan het zijn dat door de zaalindeling te weinig lage wanddelen vrij zijn. De hoge wanddelen vullen het aantal m2 OR dan goed aan. Er kan met name in een gesegmenteerde opstelling van de hallen sprake zijn dat de vrije wanddelen te weinig absorptie bieden. Dit was ook terug te zien in de waardes. Aanvankelijk waren de nagalmwaardes in de totale sporthal 3.34 seconden. In de losse partities waren de waardes: partitie midden 1.91 seconden en partitie rechts 1.98 seconden en partitie links 2.43 seconden. De streefwaardes volgens het NOC*NSF zijn 1.7 seconden en 1.2 seconden voor de losse partities.

In de situatie bij het Sintermeerten College bleek het noodzakelijk een combinatie te realiseren van lage- en hoge wanddelen. De reden: te weinig vrije muuroppervlak in de lage zaaldelen. De hoge wanddelen hebben als extra voordeel dat deze extra absorptie bieden m.b.t. laagfrequent geluidsniveau en flutterecho’s effectief wegnemen. De behaalde waardes hiermee zijn in de totale hal 2.1 seconden, partitie midden 2.0 seconden, partitie rechts 1.4 seconden en partitie links 1.4 seconden. Helaas was er niet genoeg budget om ook het plafond mee te pakken. Hiermee zouden we uiteindelijk ruim binnen de streefwaardes komen.

Ook een akoestisch probleem? Klik hier

Acoustic Art Sintmeerten College
Akoestische wandpanelen Sintmeerten College
E

Esthetisch oogpunt

Esthetisch oogpunt

Binnen het Sintermeerten College is besloten dat de panelen niet alleen functioneel moeten zijn, maar ook van esthetische waarde moeten zijn. Men heeft er dan ook voor gekozen om de hoge wanddelen uit te voeren met sublimatie prints. Afbeeldingen van sporters afgewisseld met logo panelen van de school. De sportzaal is nu niet alleen akoestisch optimaal, maar ademt ook sport uit. Deze sporthal is omgetoverd tot een ruimte waar men graag is en waar communicatie geen probleem meer vormt.

Ook een akoestisch probleem? Klik hier

Esthetisch oogpunt
Esthetisch oogpunt

AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm