AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Afstandverzwakking

×

Wat is Afstandverzwakking?

Afstandverzwakking is het fenomeen waarbij geluidsniveaus afnemen naarmate geluidsgolven zich verspreiden over een grotere afstand vanaf de bron. Dit is een fundamenteel principe in geluidsoverdracht en heeft te maken met de verspreiding van energie in de vorm van geluidsgolven in de lucht.

Geluidsgolven verliezen energie naarmate ze zich voortplanten, en dit resulteert in een geleidelijke afname van de intensiteit of het geluidsniveau naarmate je verder van de geluidsbron verwijderd bent. Deze afname in intensiteit wordt meestal gemeten in decibels (dB) en wordt veroorzaakt door de spreiding van de geluidsenergie over een groter oppervlak naarmate de afstand toeneemt.

De afname van geluidsniveaus met de afstand wordt beschreven door de wet van de omgekeerde kwadraten, wat betekent dat het geluidsniveau met 6 dB afneemt voor elke verdubbeling van de afstand tot de bron. Dit is een algemene regel en geldt voor vrij veldcondities, wat betekent dat er geen significante weerkaatsingen of obstakels zijn die het geluid zouden beïnvloeden.

Afstandverzwakking is een belangrijk concept bij het beoordelen van geluidsoverdracht en bij het ontwerpen van geluidsisolerende maatregelen. Bij het plannen van industriële of stedelijke gebieden, het beoordelen van geluidsniveaus van wegen, spoorwegen en andere bronnen van omgevingslawaai, is begrip van afstandverzwakking essentieel om de impact van geluid op verschillende afstanden van de bron te begrijpen.Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief