AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Flutterecho

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Flutterecho: wat is het en hoe voorkom ik dit?

De term Flutterecho is een terugkomend begrip binnen de ruimte akoestiek. Flutterecho’s ontstaan zodra het geluid heen en weer kaatst tussen twee evenwijdige, harde wandoppervlakken. Er ontstaat dan een vervelend en storend geluid (snel, tikkend) in de ruimte.

Flutterecho en nagalm

Flutterecho en nagalm zijn twee vaktermen die vaak hand in hand gaan. Nagalm is vaak wel een herkenbaar probleem. Het is een geluid wat nog te horen is nadat het brongeluid is gestopt. Klik hier om meer te lezen over Nagalmtijd. Hoe groter de nagalmtijd, hoe langer u dus de een flutterecho hoort. Maar wat is nou een flutterecho? Flutterecho’s ontstaan zodra het geluid heen en weer kaatst tussen twee evenwijdige, harde wandoppervlakten. Er ontstaat een vervelend en storend geluid (snel, tikkend) in de ruimte.
Flutterecho
Een flutterecho is ook te vergelijken met zo’n toffe Newtonpendel. Net als bij een Newtonpendel zal een flutterecho uiteindelijk vervagen als gevolg door wrijving met de lucht en botsingen met harde oppervlakten. Herkent u dit en wilt u dit opgelost hebben? Klik op de knop hieronder. Neem contact op

Geluidsreflecties

Geluidsreflecties welke via de muren met wel 340 meter per seconde door de ruimte schieten veroorzaken ook veel problemen. Met name spraakverstaanbaarheid en spraakprivacy leiden erg onder geluidsreflecties. Ook al zijn er stappen genomen om de nagalmtijd te verminderen. Het is dan alsnog zaak om geluidsreflecties onder controle te brengen. Vaak is het niet nodig om hele wanden te bekleden, maar strategisch geplaatste wandpanelen te bevestigen. Geluidsgolven slaan stil op deze delen. Hierdoor kunnen geluidsgolven niet verder door een ruimte bewegen. Hierdoor wordt het comfort aanmerkelijk verbeterd en is een goede communicatie weer mogelijk.

Plaatsing panelen

Zoals net al even aangeven zorgen wandpanelen voor een betere spraakprivacy in een ruimte. Het is dan ook belangrijk de panelen niet zomaar in de ruimte op te hangen. Positioneer de panelen dicht bij de bron en op spraakhoogte. Daarnaast is het belangrijk de panelen in een ruimte niet recht tegenover elkaar te hangen maar te zoeken naar een L vorm. Dus montage in een hoek. Dit hoeft niet strak naast elkaar te zijn. reden is dat dit zogenaamde flutterecho’s voorkomt.

Het best haalbare resultaat

Een combinatie hoekmontage en plafond eilanden is een pré voor het best haalbare resultaat. In hogere ruimtes zoals sportzalen ontstaan fluttter echo’s vaak in de hoeken van hoge wanddelen. In dat geval is het zaak enkele panelen strategisch hoog in de hoeken te voorzien. Neem contact op


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm