AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Geluidsdrukniveau

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Wat is het geluidsdrukniveau?

Geluidsdrukniveau of geluidsdruk komt voort uit de door geluidsgolven veroorzaakte drukverschillen in de lucht. Het geluidsdrukniveau hangt af van twee factoren:

  • De geluidsbron – Een laptop of telefoon maakt minder lawaai dan een grote speaker
  • De omgeving – Hierbij kan je denken aan de inrichting van een ruimte. Liggend aan het volume van een ruimte verschilt de hoeveelheid geluidsabsorberende materialen die gebruikt kan worden in het plafond, de muren, vloer en meubels

Geluidsvermogen niveau

Het geluidsvermogen niveau geeft weer hoeveel geluid een machine of ander geluidsbron maakt om te bepalen wat het geluidsdrukniveau is. Het niveau van het geluidsvermogen is altijd hoger dan het geluidsdrukniveau. Bij machines staat bijna altijd vermeld wat het geluidsvermogen niveau is. Deze wordt daarentegen niet gebruikt om te bepalen welke gehoorbescherming nodig is. Om te achterhalen welke acties voor gehoorbescherming of geluidsabsorptie ondernomen moeten worden kan je een geluidsdrukniveau test doen.

Geluidsniveau meten

Om een meting te doen van het geluidsniveau wordt er gebruikt gemaakt van een geluidsniveaumeter. Dit meetinstrument weergeeft het opgevangen geluid in decibel. Op deze manier kan men meten of er geluidshinder kan worden ervaren (op een bepaalde plek) in een ruimte. De geluidsniveaumeter wordt in de volgende situaties toegepast:

  • Werkomgevingen – Of de werkruimte voldoet aan de Arbowetgeving voor geluid (arbeidsomstandigheden)
  • Woonomgeving – Bepalen of er sprake is van overlast door geluid van industrie, wegen, luchtvaart, wegen, etc.
  • Horeca – Beperking van geluidshinder voor de omgeving
  • Muziekevenementen en -locaties – Voorkomen dat de bezoekers geen gehoorschade oplopen

Hoorgrens en pijngrens

De gehoorgrens is het laagste geluidsniveau die door mensen kan worden gehoord. De pijngrens bij geluid is de hoogste druk die we kunnen doorstaan. Geluidssterkte of geluidsdruk op de pijngrens is ongeveer een miljoen keer groter dan de gehoorgrens. Omdat medewerkers, bezoekers of bewoners met een geluid van boven de 80 dB binnen vier uur permanente gehoorschade kunnen oplopen is het belangrijk het geluidsdrukniveau te meten.AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm