AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Geluidsgolf

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Wat is een geluidsgolf?

Geluid verplaatst zich in de vorm van geluidsgolven. Een geluidsgolf is de verplaatsing van luchtdrukveranderingen door de ruimte. De bewegingen van geluid in de lucht hebben de vorm van een golf. Deze golfbeweging herhaalt zich vaak achter elkaar. Om een simpel voorbeeld te noemen kan er gedacht worden aan het gooien van een steentje in het water. Wanneer het steentje het water raakt ontstaan en golven in een kring vorm die langzaam minder zichtbaar worden. Dit gebeurt ook met geluidsgolven. Bij een geluidsgolf kan er gekeken worden naar verschillende termen:
  • Geluidssnelheid – Bewegingssnelheid geluid
  • Amplitude – Sterkte van het geluid
  • Weerkaatsing – Geluid dat niet opgevangen wordt
  • Geluidsdruk – De snelle drukvariatie van het geluid
  • Golflengte – Breedte van de golf bepaalt de hoogte van de frequentie

Geluidssnelheid

Geluidsgolven kunnen langzaam of snel door een ruimte bewegen. De snelheid waarop geluid beweegt noemen we geluidssnelheid. In een ruimte verplaatst een geluidsgolf zich met een snelheid van ongeveer 340 meter per seconde. Dit is weer anders wanneer geluid zich door water gaat of door een andere stof. Daarnaast kan temperatuur of harde wind de snelheid van geluid veranderen.

Amplitude

Met amplitude wordt de sterkte van het geluid bedoeld. Geluid kan hard en zacht gehoord worden door de amplitude van de golf. Hoe verder de uitwijking van de golf (amplitude) is van de evenwichtsafstand des te sterker het geluid hoorbaar is.

Weerkaatsing

Een geluid weerkaatst tegen dichte materialen zoals harde muren vaker dan zachte materialen zoals een stoffen bank. Dit komt omdat de golven van geluid opgevangen worden door het zachte materiaal. Als dit niet mogelijk is wordt het geluid terug weerkaatst en is er sprake van nagalm.

Golflengte geluid

De golflengte geeft in meter per seconde aan op welke snelheid een golf zich voortbeweegt. Des te hoger de frequentie des te dichter de golven op elkaar zitten. Frequentie heeft de eenheid hertz (Hz).


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC*NSF, ARBO of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat wat wij leveren hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.

Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of ga naar contact.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

The International School of The Hague
Q-Music
Gemeente Veenendaal
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
Ruitech
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief
Sunshower

Download ons Gratis E-book vandaag nog: De Ultieme Gids naar een Rustige Werkomgeving

E-book downloaden
© 2021 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm