Wat is omgevingsgeluid?
Omgevingsgeluid gaat simpelweg over het geluid vanuit je omgeving. Wanneer een persoon langdurig wordt blootgesteld aan geluidsniveaus uit zijn omgeving van boven de 80 decibel kan er gehoorschade ontstaan. Deze lawaaidoofheid kan langzaam zorgen voor permanente schade aan het gehoor die verergert over tijd. Er zijn nog meer effecten die geluid kunnen hebben op je gezondheid die verder in de tekst beschreven worden. Omdat de wereldbevolking alsmaar blijft groeien wordt er verwacht dat geluid in de toekomst voor meer gezondheidsproblemen zal zorgen. Mensen wonen steeds dichter op elkaar waardoor er meer geluid worden geproduceerd zal worden.
GGD richtlijn omgevingsgeluid
Om gezondheidsproblemen te voorkomen heeft de GGD de richtlijn ‘Omgevingsgeluid en gezondheid’ ontwikkeld ter behandeling van geluid uit:
- Wegverkeer
- Railverkeer
- Bedrijven
- Industrie
- Vliegverkeer
Deze richtlijnen helpen bij het beoordelen van geluid om burgers en beleidsmakers te adviseren. Het doel van de omgevingsgeluiden richtlijn van de GGD is het zoveel mogelijk verbeteren van de lokale geluidssituatie en gezondheid.
Geluid en gezondheid
Om toe te voegen aan de eerder benoemde lawaaidoofheid en gehoorschade heeft geluid nog meer effecten op de gezondheid. Wanneer er veel geluid in de omgeving zit van een persoon kan dit als hinderlijk worden ervaren. Dit kan zorgen voor een onrustig slaapritme en het verstoren van dagelijkse activiteiten. Naast het veroorzaken van stress door irritatie en onrust kan het langdurig blootgesteld worden aan hard geluid chronische effecten hebben. Voorbeelden hiervan zijn een verhoogde bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon wat kan zorgen voor falen van het afweersysteem van het lichaam. Hiermee stijgt het risico op hart- en vaatziekten.