AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Spraakverstaanbaarheid

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Spraakverstaanbaarheid

Spraakverstaanbaarheid is in de basis simpelweg hoe goed je elkaar kunt verstaan. Een sterke nagalm en/ of storende omgevingsgeluiden kunnen de spraakverstaanbaarheid storen en hierdoor versta je elkaar dus slechter. Spraakverstaanbaarheid heeft ook een technische uitleg.

Voorbeeld spraakverstaanbaarheid

Stelt u zichzelf voor. U staat in een lege ruimte met een ander persoon. U staat aan tegenovergestelde zijden van de ruimte en u begint te praten. Het geluid dat u als eerste bereikt wordt ‘direct geluid‘ genoemd.
Helaas gaat geluid nooit in een rechte lijn. Er ontstaan zogenaamde reflecties. Vroege reflecties, oftewel reflecties die binnen 50ms de luisteraar bereiken, hebben een positief effect op de spraakverstaanbaarheid. Reflecties die er langer dan 50ms over doen worden als storend ervaren.

Spraakverstaanbaarheid meten

Om de spraakverstaanbaarheid inzichtelijk te krijgen wordt er gebruik gemaakt van de ‘Speech Clarity Meting‘. Deze meting vergelijkt de geluidsenergie van vroege geluidsreflecties en latere reflecties. De waardes hiervan worden uitgedrukt in ‘Decibels‘ (dB). Er is nog een methode om spraakoverdracht te meten. Dit wordt gedaan middels de Speech Transmission Index (STI). Deze index werkt met een waarde van 0 naar 1. Hierbij is een STI van 1 perfect. Aan een STI zijn ook eisen en normen gekoppeld. Een klaslokaal moet bijvoorbeeld een STI hoger dan 0.75 hebben. Een STI-waarde kan verbetert worden door bijvoorbeeld achtergrond geluiden, de nagalmtijd en flutterecho’s te verminderen.


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm