AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Geluidsabsorptiecoëfficiënt

symbol

Geluidsabsorptiecoëfficiënt. Help!

Geluidsabsorptiecoëfficiënt is een kreet die vaak voorkomt in akoestische rapporten. Dit coëfficiënt is een namelijk essentieel. Maar wat is het nou eigenlijk? Lees verder.

Wat houdt het geluidsabsorptiecoëfficiënt in?

Voordat een ruimte kan voldoen aan de geldende akoestische norm moet er eerst berekent worden hoeveel absorptie er in een ruimte moet worden toegevoegd. Geluidsabsorptie is even simpel gezegd het laten verdwijnen van geluidsenergie in een oppervlakte.

Een belangrijke factor die meetelt is het absorberend vermogen van de materialen die al aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan meubilair, wandbekleding en decoratie.

Elk soort materiaal in een ruimte beïnvloed geluid. Materialen zoals stucwerk, beton of glas absorberen vrijwel geen geluid. Terwijl gordijnen en stoffen meubelen juist weer wel (minimaal) absorberen.

Alles bij elkaar geeft dit een waarde af, het geluidsabsorptiecoëfficiënt. Eenvoudig gezegd is het de waarde die aangeeft hoeveel geluid er niet wordt teruggekaatst.

Het geluidsabsorptiecoëfficiënt in de praktijk

Bijvoorbeeld: modern stucwerk heeft een waarde van 0,05. Vloerbedding een waarde van 0,2. Als we vervolgens alle waardes in een ruimte optellen krijgen we een totale waarde voor de ruimte. Deze waarde laat vervolgens zien hoeveel omgevingsgeluid wordt geabsorbeerd door de aanwezige materialen. Hoe hoger dit coëfficiënt, hoe beter de akoestiek in een ruimte is, hoe minder geluidsabsorberende materialen er moeten worden toegevoegd om te voldoen aan de geldende normen. Maar nog belangrijker, hoe minder materiaal toegevoegd hoeft te worden om tot een fijnere leef-/ werkomgeving te komen.

Problemen met uw ruimte akoestiek?

Heeft u problemen met de akoestiek in uw ruimte? Neem contact op. Onze adviseurs staan u graag te woord.

Ga naar contact

AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, ARBO of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat wat wij leveren hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.

Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of ga naar contact.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Q-Music
Gemeente Veenendaal
Gemeente Zuidplas
Ruitech
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
4Vision
Gemeente Rhenen
Perspectief
Sunshower
De Digitale B.V.
Numidia

Download ons Gratis E-book vandaag nog: De Ultieme Gids naar een Rustige Werkomgeving

E-book downloaden
© 2020 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm