Wat is gehoorverlies?
Bij het verliezen van je gehoor kan het horen van bepaalde geluiden en woorden moeilijk zijn. Mensen die lijden aan gehoorverlies horen medeklinkers met een hoge toon zoals een f, s en t vaak slecht omdat ze overstemd worden door luide klinkers met een lage toon zoals de a, o en u. Er wordt ook vaak geklaagd door mensen met gehoorverlies dat ze anderen wel horen praten maar wat ze zeggen niet kunnen verstaan.
Soorten gehoorverlies
Er zijn verschillende soorten gehoorverlies wat in
decibel (dB) verschilt per persoon:
- Waarnemingsgehoorverlies – Door een probleem in het binnenoor, hersencentra of gehoorzenuw. Beschadiging veroorzaakt het slechter of vervormd waarnemen van geluiden. Dit is meestal onherstelbaar gehoorverlies.
- Geleidingsgehoorverlies – Door een probleem in het middenoor of buitenoor. Het geluid komt gedempt door een onjuiste geleiding. Kan geneesbaar zijn door kleine medische ingrepen.
- Gemengd gehoorverlies – Een combinatie van geleidingsgehoorverlies en waarnemingsgehoorverlies. Verschilt per probleem of het herstelbaar is.
- Eenzijdig gehoorverlies – Ook wel single sided deafness (SSD), goed horend met één oor en slecht tot niets horend met het andere oor. Kan te genezen zijn als de schade medisch te verhelpen is.
Oorzaken gehoorverlies
Het verschilt per soort gehoorverlies hoe deze is ontstaan. Bij waarnemingsgehoorverlies kan het komen door erfelijkheid, ouderdom, gehoorschade, medicijnen, een gehooraandoening in de geluidszenuw of een probleem in de hersenen. Bij geleidingsgehoorverlies kan het komen door een verstopte gehoorgang, scheurtje in het trommelvlies, een middenoorontsteking, vergroeiing van de gehoorbeenketen of verkalkte gehoorbeentjes.
Eenzijdig gehoorverlies kan aangeboren zijn door een infectie tijdens de zwangerschap aan het cytomegalovirus of op een latere leeftijd ontstaan door virusinfectie, otosclerose, plotsdoofheid aanvallen, lawaai trauma, de ziekte van ménière of een brughoektumor die de gehoor- en evenwichtszenuw langzaam afknelt in de hersenstam.