Nagalmtijd. Wat is het? En waarom is dit belangrijk voor mij?
Nagalmtijd is de tijd dat geluid nog in een ruimte te horen terwijl het brongeluid reeds is gestopt. Brongeluid kan bijvoorbeeld stemgeluid zijn, machines, muziek, instrumenten of gereedschappen in een werkplaats.
Nagalmtijd en de normen
Voor elke ruimte geld een norm waarbinnen de nagalmtijd moet blijven. Deze norm is specifiek afgestemd op het gebruik van een ruimte. In een kantoor of leslokaal is deze norm natuurlijk anders dan in een grote sporthal of werkplaats. De norm voor nagalmtijd voor kantoorruimtes is bijvoorbeeld circa 0.5 seconden, in openbare verblijfsruimtes 0,8 seconden en in een normale werkplaats circa 1 seconde.
Het volume van een ruimte heeft daarnaast in bepaalde gevallen invloed op de norm. De nagalmtijd mag in een grote sporthal hoger liggen dan in een kleine gymzaal. De normen zijn weergegeven in specifieke richtlijnen. Denk hierbij aan Het Frisse Scholen beleid voor onderwijs, het Bouwbesluit, richtlijnen overdekte sportaccommodaties van het NOC*NSF.
Deze richtlijnen worden weer als toetsing gebruikt voor bijvoorbeeld ARBO diensten of branche verenigingen zoals het KLVO voor sportleraren.
Nagalmtijd en gezondheid
Reden van deze normen is het effect van slechte akoestiek, slecht geluid op de gezondheid van gebruikers van deze ruimtes. Gehoorschade, stemproblemen, stress of zelfs hartfalen worden veroorzaakt door slechte akoestiek. voldoet een ruimte niet aan de norm en ontstaat er blijvende gezondheidsschade dan is de werkgever of exploitant juridisch verantwoordelijk voor alle gevolgschade. Dan wordt de norm ineens een wettelijke zorgplicht!
Hoe meten we nu die nagalmtijd?
We brengen een brongeluid in de ruimte van ca. 80/90 dB. We meten dan de tijd dat het geluid 60dB afvalt tot circa 20dB. De tijd die we meten geeft de nagalm waarde weer. Deze wordt gemeten in frequentiewaardes tussen de 125 en 4000 Hz. Op deze manier kunnen we dan zien in welk bereik, bijvoorbeeld spraak of juist lage frequenties, het probleem zich afspeelt. Op basis van deze uitkomst kunnen we advies geven voor de juiste oplossing.
Benieuwd of u voldoet aan de normen?
Wacht niet tot het te laat is en pak akoestiek op tijd aan. Wij komen graag geheel vrijblijvend langs bij u locatie om te luisteren. Zodra wij het idee hebben dat de nagalmtijd niet in orde is kunnen we met u een afspraak inplannen.