AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Nagalmtijd

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Nagalmtijd. Wat is het? En waarom is dit belangrijk voor mij?

Nagalmtijd is de tijd dat geluid nog in een ruimte te horen terwijl het brongeluid reeds is gestopt. Brongeluid kan bijvoorbeeld stemgeluid zijn, machines, muziek, instrumenten of gereedschappen in een werkplaats.

Nagalmtijd en de normen

Voor elke ruimte geld een norm waarbinnen de nagalmtijd moet blijven. Deze norm is specifiek afgestemd op het gebruik van een ruimte. In een kantoor of leslokaal is deze norm natuurlijk anders dan in een grote sporthal of werkplaats. De norm voor nagalmtijd voor kantoorruimtes is bijvoorbeeld circa 0.5 seconden, in openbare verblijfsruimtes 0,8 seconden en in een normale werkplaats circa 1 seconde. Het volume van een ruimte heeft daarnaast in bepaalde gevallen invloed op de norm. De nagalmtijd mag in een grote sporthal hoger liggen dan in een kleine gymzaal. De normen zijn weergegeven in specifieke richtlijnen. Denk hierbij aan Het Frisse Scholen beleid voor onderwijs, het Bouwbesluit, richtlijnen overdekte sportaccommodaties van het NOC*NSF. Deze richtlijnen worden weer als toetsing gebruikt voor bijvoorbeeld ARBO diensten of branche verenigingen zoals het KLVO voor sportleraren.

Nagalmtijd en gezondheid

Reden van deze normen is het effect van slechte akoestiek, slecht geluid op de gezondheid van gebruikers van deze ruimtes. Gehoorschade, stemproblemen, stress of zelfs hartfalen worden veroorzaakt door slechte akoestiek. voldoet een ruimte niet aan de norm en ontstaat er blijvende gezondheidsschade dan is de werkgever of exploitant juridisch verantwoordelijk voor alle gevolgschade. Dan wordt de norm ineens een wettelijke zorgplicht!

Hoe meten we nu die nagalmtijd?

We brengen een brongeluid in de ruimte van ca. 80/90 dB. We meten dan de tijd dat het geluid 60dB afvalt tot circa 20dB. De tijd die we meten geeft de nagalm waarde weer. Deze wordt gemeten in frequentiewaardes tussen de 125 en 4000 Hz. Op deze manier kunnen we dan zien in welk bereik, bijvoorbeeld spraak of juist lage frequenties, het probleem zich afspeelt. Op basis van deze uitkomst kunnen we advies geven voor de juiste oplossing.

Benieuwd of u voldoet aan de normen?

Wacht niet tot het te laat is en pak akoestiek op tijd aan. Wij komen graag geheel vrijblijvend langs bij u locatie om te luisteren. Zodra wij het idee hebben dat de nagalmtijd niet in orde is kunnen we met u een afspraak inplannen. Neem contact op


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm