Een gezonde leeromgeving voor leerkracht en leerling
Bij een het onderwijs hoort een gezonde leeromgeving voor leerkracht en leerling. Het akoestisch comfort van een ruimte is onlosmakelijk verbonden met het binnenklimaat. Het terugdringen van achtergrondlawaai en nagalm zijn grote uitdagingen in het onderwijs. Dagelijks worden leraren en leerlingen geconfronteerd met stemproblemen, concentratieverlies, slechte verstaanbaarheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Voor een groot deel worden deze klachten veroorzaakt doordat de akoestiek in de ruimte niet in orde is of dat overlast wordt ervaren van aangrenzende ruimten. om een goed binnenklimaat voor onderwijsinstellingen te waarborgen is het Frisse Scholen Beleid 2015 opgesteld.
Programma van Eisen – Frisse Scholen beleid 2015
Bij het realiseren van een goede onderwijsomgeving is het door het ministerie van Binnenlandse Zaken opgestelde Frissen Scholen Beleid 2015 leidend. Hierin is de realisatie van een optimaal binnenklimaat omschreven en is ruimte akoestiek een belangrijke voorwaarde. De waardes worden weergegeven in een klasse A, B en C.
Ruimte akoestiek in klaslokalen is het realiseren van een goede tot uitstekende spraakverstaanbaarheid. Hiervoor is het noodzakelijk dat galm in de ruimte zoveel mogelijk wordt voorkomen. Voor klaslokalen bestaat er een duidelijke relatie tussen de hoeveelheid geluidabsorptie in de ruimte en de nagalmtijd. Met de vereiste nagalmtijden wordt bij klasse C en B een goede spraakverstaanbaarheid gerealiseerd, bij klasse A is de spraakverstaanbaarheid zelfs uitstekend.
Het Programma van Eisen – Frisse Scholen dient als leidraad bij het realiseren van Frisse Scholen. Een slecht binnenmilieu in scholen heeft een negatief effect op de gezondheid, leerprestaties en functioneren van leerlingen en onderwijzend personeel. Bij ver‐ en nieuwbouwplannen is het dus belangrijk vooraf eisen te stellen aan het ontwerp van het gebouw en de installaties.
Het ambitieniveau van de het onderwijs bepaald aan welke klasse de het onderwijs zich kan en wil conformeren.
Er bestaan 3 niveaus die we even kort toelichten.
- Niveau C – Voldoende ;De gemiddelde nagalmtijd* in het ingerichte klaslokaal bedraagt maximaal 0,8 s.
- Niveau B – Goed; De gemiddelde nagalmtijd* in het ingerichte klaslokaal bedraagt maximaal 0,6 s. De in de 125 Hz octaafband gemeten nagalmtijd mag maximaal 30% afwijken van de gemiddelde nagalmtijd.
- Niveau A – Uitmuntend; De gemiddelde nagalmtijd* in het ingerichte leslokaal bedraagt maximaal 0,4 s.
Aanvullende norm Frisse Scholen; De nagalmtijd* in ingerichte onderwijsruimten met 30 leerlingen of meer en verkeersruimten mag gemiddeld maximaal 0,8 sec zijn (klasse C). In ingerichte onderwijsruimten met 30 leerlingen of minder is dit maximaal 0,6 sec. (klasse B).
Voor alle eisen geldt dat hieraan minimaal 95% van de gebruikstijd dient te worden voldaan.
*De gemiddelde nagalmtijd betreft de gemiddelde waarde van de nagalmtijd in de octaafbanden 250 t/m 2000 Hz (spraakgebied)
**Bron Programma van Eisen Frisse Scholen
Normbestendige onderwijs omgeving
AcoustiNorm is voor onderwijsinstelling een volledige partner bij het realiseren van een normbestendige onderwijsomgeving. We worden, indien mogelijk, graag betrokken vanaf schets tot oplevering. Het samen met de het onderwijs opstellen van het PVE, beoordelen van een bestek m.b.t. het behalen van de gestelde eisen, het theoretisch vooraf berekenen van waardes op basis van bestek en tekeningen, het uitvoeren van 0-metingen, nagalm- en STIPA metingen, geluidsonderzoeken en het samenstellen van rapportages.maar ook advies en implementatie van de juiste oplossingen behoort tot de expertise van AcoustiNorm.