AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Case: Sintmeerten college

×
Ga terug naar het overzicht
Akoestische metingen Sintmeerten College

Case: Sintmeerten college

Tijdens een reguliere inspectie werd de school erop gewezen dat het geluidsniveau in de sportzalen te hoog was. Het bleek dat leraren al een vorm van gehoorschade hadden opgelopen. De school vond het dan ook haar plicht de sportzalen conform de NOC*NSF en KVLO normen te optimaliseren zodat er een gezonde en comfortabele werkplek zou ontstaan.

Probleem analyse

Om het probleem op te lossen is een nulmeting noodzakelijk. Door een nulmeting weten meer over de nagalmwaarde en flutterecho’s. De hal is middels vouwwanden te scheiden in 3 kleinere zalen. We hebben de waardes gemeten in de open- en gescheiden setting. De uitkomsten bepalen het aantal m2 OR (100% geluidsabsorptie) welke noodzakelijk is om de hal akoestisch te laten voldoen aan de gestelde eisen en normen. Daarnaast bepaalt de meting waar de hoge panelen strategisch geplaatst moeten worden om de flutterecho’s op te lossen.

De oplossing

In een sportzaal zijn de lage wanddelen erg belangrijk om directe reflectie van geluiden en stemmen weg te nemen. Echter kan het zijn dat door de zaalindeling te weinig lage wanddelen vrij zijn. De hoge wanddelen vullen het aantal m2 OR dan goed aan. Er kan met name in een gesegmenteerde opstelling van de hallen sprake zijn dat de vrije wanddelen te weinig absorptie bieden. Dit was ook terug te zien in de waardes. Aanvankelijk waren de nagalmwaardes in de totale sporthal 3.34 seconden. In de losse partities waren de waardes: partitie midden 1.91 seconden en partitie rechts 1.98 seconden en partitie links 2.43 seconden. De streefwaardes volgens het NOC*NSF zijn 1.7 seconden en 1.2 seconden voor de losse partities.

De situatie

In de situatie bij het Sintermeerten College bleek het noodzakelijk een combinatie te realiseren van lage- en hoge wanddelen. De reden: te weinig vrije muuroppervlak in de lage zaaldelen. De hoge wanddelen hebben als extra voordeel dat deze extra absorptie bieden m.b.t. laagfrequent geluidsniveau en flutterecho’s effectief wegnemen. De behaalde waardes hiermee zijn in de totale hal 2.1 seconden, partitie midden 2.0 seconden, partitie rechts 1.4 seconden en partitie links 1.4 seconden. Helaas was er niet genoeg budget om ook het plafond mee te pakken. Hiermee zouden we uiteindelijk ruim binnen de streefwaardes komen.

Esthetisch oogpunt

Binnen het Sintmeerten College is besloten dat de panelen niet alleen functioneel moeten zijn, maar ook van esthetische waarde moeten zijn. Men heeft er dan ook voor gekozen om de hoge wanddelen uit te voeren met sublimatie prints. Afbeeldingen van sporters afgewisseld met logo panelen van de school. De sportzaal is nu niet alleen akoestisch optimaal, maar ademt ook sport uit. Deze sporthal is omgetoverd tot een ruimte waar men graag is en waar communicatie geen probleem meer vormt.

Tot slot

Wilt u meer weten over hoe wij onze klanten helpen? Neem dan contact op door op de onderstaande knop te klikken.

Ga terug naar het overzicht

Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief