AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Case: Sintmeerten college

×
Ga terug naar het overzicht
Akoestische metingen Sintmeerten College

Case: Sintmeerten college

Tijdens een reguliere inspectie werd de school erop gewezen dat het geluidsniveau in de sportzalen te hoog was. Het bleek dat leraren al een vorm van gehoorschade hadden opgelopen. De school vond het dan ook haar plicht de sportzalen conform de NOC*NSF en KVLO normen te optimaliseren zodat er een gezonde en comfortabele werkplek zou ontstaan. Lees gauw verder om te ontdekken hoe de akoestiek hier door AcoustiNorm werd verbeterd!

Probleem analyse van de akoestiek

Om het akoestische probleem aan te pakken, is een nulmeting van essentieel belang. Deze meting geeft inzicht in de nagalmwaarde en flutterecho’s in de ruimte. De hal kan worden verdeeld in drie kleinere zalen door middel van vouwwanden. We hebben de metingen uitgevoerd in zowel de open als gescheiden setting van de hal. De resultaten van deze metingen bepalen het benodigde aantal vierkante meters OR (100% geluidsabsorptie) om ervoor te zorgen dat de hal voldoet aan de gestelde eisen en normen op het gebied van akoestiek. Daarnaast geeft de meting aan waar de hoge panelen strategisch geplaatst moeten worden om de flutterecho’s effectief te verminderen. Neem contact met ons op voor meer informatie over het optimaliseren van de akoestiek in uw ruimte.

De oplossing om de akoestiek te verbeteren

In een sportzaal spelen de lage wanddelen een cruciale rol bij het verminderen van directe reflecties van geluiden en stemmen. Soms kan er echter een tekort aan vrije lage wanddelen zijn door de zaalindeling. De hoge wanddelen vullen dan het tekort aan absorptieruimte goed aan. Vooral in een gesegmenteerde opstelling van de hallen kan het voorkomen dat de beschikbare vrije wanddelen niet genoeg geluidsabsorptie bieden. Dit werd weerspiegeld in de meetwaarden. Aanvankelijk bedroegen de nagalmwaardes in de gehele sporthal 3.34 seconden. Voor de afzonderlijke partities waren de waardes als volgt: partitie midden 1.91 seconden, partitie rechts 1.98 seconden en partitie links 2.43 seconden. De streefwaardes volgens het NOC*NSF zijn respectievelijk 1.7 seconden en 1.2 seconden voor de afzonderlijke partities. Het is van essentieel belang om voldoende absorptiemogelijkheden te waarborgen om aan de akoestische normen te voldoen.

De situatie bij het Sintermeerten College

Bij het Sintermeerten College was het nodig om een combinatie van lage- en hoge wanddelen te gebruiken vanwege een tekort aan vrije muuroppervlakken in de lage zaaldelen. De hoge wanddelen hebben als extra voordeel dat ze extra absorptie bieden voor laagfrequente geluiden en effectief flutterecho’s verminderen. Met deze aanpassingen behaalden we nagalmwaardes van 2.1 seconden in de totale hal, 2.0 seconden in de partitie midden, 1.4 seconden in de partitie rechts en 1.4 seconden in de partitie links. Helaas was er niet genoeg budget om ook het plafond aan te pakken, wat uiteindelijk nodig zou zijn om ruim binnen de streefwaardes te komen.

Stijlvolle akoestische oplossingen

Binnen het Sintmeerten College is besloten dat de akoestische panelen niet alleen functioneel moeten zijn, maar ook stijlvol. Men heeft er dan ook voor gekozen om de hoge wanddelen uit te voeren met sublimatie prints. Afbeeldingen van sporters zijn afgewisseld met logo panelen van de school. De sportzaal is nu niet alleen akoestisch optimaal, maar ademt ook sport uit. Deze sporthal is omgetoverd tot een ruimte waar men graag is en waar communicatie geen probleem meer vormt. Mooi om te zien hoe onze akoestische panelen dit hebben kunnen realiseren!

Ontdek onze akoestische oplossingen

Wil je meer inzicht krijgen in hoe wij onze klanten helpen met akoestische uitdagingen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Klik op de onderstaande knop en ontdek hoe AcoustiNorm met haar hoogwaardige akoestische panelen bijdraagt aan het creëren van rustige en geconcentreerde ruimtes. Wij staan klaar om op maat gemaakte akoestische oplossingen te bieden voor jouw specifieke behoeften. Transformeer jouw ruimte vandaag nog met de expertise van AcoustiNorm!

Ga terug naar het overzicht

Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief