AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Geluidsabsorberende materialen

×
Ga terug naar het overzicht

Geluidsabsorberende materialen

In een woning is er nog vaak sprake van een storende nagalm. Het klinkt er erg hol en geluid heeft vrij spel in de ruimte. Dit wilt u natuurlijk niet. Maar hoe komt het dat een ruimte zo hol klinkt? Dat komt omdat er te weinig geluidsabsorberende materialen in de ruimte aanwezig zijn. De ruimtes zijn vaak té minimalistisch ingericht.

Ook zijn de materialen in de ruimte zijn vaak te hard, waardoor het geluid overal tegenaan kaatst. Denk hierbij aan harde plafonds, vloeren van hout of beton, modern stucwerk, veel glasoppervlakken en ook harde meubels dragen hieraan bij. Bij het inrichten van een ruimte kunt u hier natuurlijk rekening mee houden. Al zullen de gangbare materialen niet het hele probleem oplossen, zal het daardoor wel een stuk aangenamer zijn.

Geluidsabsorberende materialen

De werking van geluidsabsorberende materialen

Geluidsabsorberende materialen zijn materialen die geluid absorberen, zoals het woord zelf al zegt. Deze materialen zorgen ervoor dat de geluidsgolven worden opgenomen. Een deel van het geluid wordt omgezet in warmte en de rest kaatst terug in de ruimte. Door het plaatsen van de juiste geluidsabsorberende materialen kunnen geluidsstralen versplinteren als ze ergens tegenaan komen en zal het geluid dus iets sneller afnemen. Hierdoor krijgt de ruimte een voller en warmer gevoel.  

Huishoudelijke geluidsabsorberende materialen

Er zijn verschillende soorten materialen die toegepast kunnen worden voor het absorberen van het geluid. Ook huiselijke materialen kunnen bijdragen aan het absorberen van geluid. Aan welke materialen kunnen we dan denken? 

  • Stoffen: Op de eerste plaats staat het toepassen van stoffen. Stoffen absorberen geluid en het geluid wordt niet weerkaatst. Het is gemakkelijk om stoffen in een ruimte toe te passen. Dit kunnen namelijk gordijnen zijn, maar ook een stoffen bank of stoffen bekleding van stoelen of kussens neerleggen op de bank.  
  • Difusiteit: Ook difusiteit is een aspect wat helpt. Dit betekent dat het geluid wordt gebroken door verschillende voorwerpen in de ruimte. Denk hierbij aan planten, meubelstukken, een tapijt of vloerbedekking. Deze voorwerpen hebben een positief effect.  

Deze materialen absorberen weliswaar niet veel geluid, maar voorkomen wel reflecties. De ruimte klinkt warmer en comfortabeler. Maar waarom helpt dit niet volledig? De reden dat met het toepassen van de huiselijke oplossingen het probleem niet in zijn geheel opgelost kan worden is, omdat de absorptiewaarde van deze materialen te laag is. Er is een minimale waarde van 0.85 nodig om voldoende geluid op te nemen. Tapijt of vloerbedekking hebben bijvoorbeeld slechts een gemiddelde waarde van 0.2. Wel is het een feit dat alle beetjes helpen. Mocht het desondanks niet voldoende zijn, heeft AcoustiNorm dé oplossing.  

De geluidsabsorberende materialen van AcoustiNorm

AcoustiNorm heeft een ruime keuze aan geluidsabsorberende middelen. De wandpanelen en plafondpanelen kunnen de oplossing zijn voor in uw ruimte. Deze kunnen dusdanig vormgegeven worden dat ze esthetisch opgaan in de ruimte en niet zullen opvallen. Het kunnen zowel gestoffeerde panelen zijn als houten latten wanddelen met bijvoorbeeld vilt. Deze professionele oplossingen hebben wel een substantiële meerwaarde in het reduceren van de storende factoren zoals galm, geluidsoverdracht en reflecties van geluid in de ruimte.

Tot slot

Met een goede oplossing van geluidsabsorberende materialen in uw ruimte zal deze comfortabel en prettig aanvoelen alsof er een deken van comfort overheen is geplaatst. Wij bieden verschillende soorten akoestische producten aan zoals wandpanelen, plafondpanelen, roomdividers en ook maatwerk. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.  

Offerte aanvragen

Ga terug naar het overzicht

Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief