AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Top 10 tips: verbeteren van de ruimte akoestiek

×
Ga terug naar het overzicht
Verbeteren van de ruimte akoestiek

Verbeteren van de ruimte akoestiek

Er zijn veel mogelijkheden om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Maar wat werkt nu wel? En wat werkt juist niet? De kern van het verbeteren van de akoestiek is het toevoegen van geluidsabsorberende materialen. Deze absorberen geluid en/of nemen reflecties weg. Wij geven u 10 tips voor het verbeteren van de akoestiek in uw ruimte mét en zonder akoestische panelen. 

Wat is ruimte akoestiek? 

Ruimte akoestiek verwijst naar het geluid en hoe dit zich gedraagt in bepaalde ruimte. Het omvat de eigenschappen van geluidsgolven en hoe ze worden gereflecteerd, geabsorbeerd of verspreid door objecten en structuren in een ruimte. In iedere ruimte of setting, kan de akoestiek anders zijn. Een aangename ruimte akoestiek is erg belangrijk voor u en uw mensen om u heen. Of het nu gaat om een kantoor, theater of zelfs een woonruimte.  

Tip 1: Zachte materialen 

Pas zoveel mogelijk zachte materialen in een ruimte toe. Bijvoorbeeld vloerbedekking en kleden. Deze producten nemen direct contactgeluid weg. Hierdoor wordt het aangenamer in een ruimte. Let wel op het volgende. De ruimteakoestiek en nagalm worden hierdoor niet opgelost. 

Tips 2: Gestoffeerde meubels 

Gestoffeerde meubels hebben een beter effect op geluid in een ruimte dan bijvoorbeeld hout of leer. Kies er dus voor om een aantal gestoffeerde meubels toe te voegen in uw interieur.  

Tip 3: Dikkere gordijnen 

Dikkere gordijnen hebben een positieve werking op het onderbreken van geluidsreflecties. Maar ook hiervoor geldt: alles helpt een beetje maar dit lost een echt akoestisch probleem niet op. 

Tip 4: Akoestische schilderijen 

Pas akoestische schilderijen toe in plaats van canvasdoeken of prints op dibond of staal. Zo gaan functie en design hand in hand. De akoestische panelen van AcoustiNorm hebben een luxe design optie, waardoor u uw eigen afbeelding kunt toevoegen op een akoestische paneel.  

Tip 5: Akoestische plafondpanelen 

Plaatsen van plafondeilanden of plafondpanelen. Deze zijn leverbaar in vele soorten en maten. Deze toevoegingen aan het plafond hebben een direct, positief effect op nagalm. 

Tip 6: Wandpanelen 

Plaats van akoestische wandpanelen. Wandpanelen zijn, net als plafondeilanden en plafondpanelen, van directe invloed op nagalmtijd.  

Tip 7: Let op de plaatsing 

Plaats de oplossingen zo dicht mogelijk bij de bron van het geluid. Wij helpen u graag bij het bepalen van de juiste plaatsing van uw akoestische oplossingen.  

Tip 8: Hoekopstelling tegen reflecties 

Plaats wandpanelen altijd op de wandelen die het kortst tegenover elkaar gelegen zijn of in een hoekopstelling om reflecties en flutterecho’s te voorkomen.  

Tip 9: Akoestische meting 

Laat een akoestische meting uitvoeren. Uit een akoestisch meting en de aansluitende rapportage komt het exacte probleem en de bijpassende oplossing tevoorschijn. U kunt een akoestische meting bij ons aanvragen via ons offerte formulier.  

Tip 10: Stem akoestiek af op uzelf 

Als laatst: vergeet nooit dat geluid een persoonlijke perceptie is. Wat de een als storend ervaart, ervaart de ander wellicht als aanvaardbaar of zelfs prettig. Dus stem de akoestiek af op uw eigen beleving binnen de normen en grenswaardes die hiervoor staan in de diverse nota’s zoals onder andere het NVBV bouwfysische kwaliteit gebouwen, Bouwbesluit, KVLO en NOC-NSF richtlijnen, Ruimte OK, Frisse Scholen beleid. 

Aan de gang met akoestiek? AcoustiNorm helpt! 

Wilt u ook de akoestiek in uw ruimte verbeteren? Wij denken graag met u mee. Neem contact met ons op. Wij komen geheel vrijblijvend langs op locatie om uw akoestisch probleem te beoordelen.  

Offerte aanvragen

Ga terug naar het overzicht

Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief