AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Top 10 tips: verbeteren van de ruimte akoestiek

×
Ga terug naar het overzicht
Verbeteren van de ruimte akoestiek

Top 10 tips: verbeteren van de ruimte akoestiek

Er zijn veel mogelijkheden om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Maar wat werkt wel? En wat werkt juist niet? De kern van het verbeteren van de akoestiek is het toevoegen van geluidsabsorberende materialen. Deze absorberen geluid en/of nemen reflecties weg.

Onze top 10 tips voor u:

  1. Pas zoveel mogelijk zachte materialen in een ruimte toe. Bijvoorbeeld vloerbedekking en kleden nemen direct contactgeluid weg. Hierdoor wordt het aangenamer in een ruimte. De ruimteakoestiek en nagalm worden hierdoor niet opgelost.
  2. Gestoffeerde meubels hebben een beter effect op geluid in een ruimte dan bijvoorbeeld hout of leer.
  3. Dikkere gordijnen hebben een positieve werking op het onderbreken van geluidsreflecties. Maar ook hiervoor geldt: alles helpt een beetje maar dit lost een echt akoestisch probleem niet op.
  4. Pas akoestische schilderijen toe i.p.v. canvasdoeken of prints op dibond of staal. Zo gaan functie en design hand in hand.
  5. Plaats een of meerdere plafondeilanden/plafondpanelen. Deze zijn leverbaar in vele soorten en maten. Deze toevoegingen aan het plafond hebben een direct, positief effect op nagalm.
  6. Plaats akoestische wandpanelen. Wandpanelen zijn, net als plafondeilanden/plafondpanelen, van directe invloed op nagalmtijd.
  7. Plaats de oplossingen zo dicht mogelijk bij de bron van het geluid.
  8. Plaats wandpanelen altijd in een hoekopstelling om reflecties en flutterecho’s te voorkomen.
  9. Laat een akoestische meting uitvoeren. Uit een akoestisch meting en de aansluitende rapportage komt het exacte probleem en de bijpassende oplossing tevoorschijn.
  10. Als laatste: vergeet nooit dat geluid een persoonlijke perceptie is. Wat de een als storend ervaart, ervaart de ander wellicht als aanvaardbaar of zelfs prettig. Dus stem de akoestiek af op je eigen beleving binnen de normen en grenswaardes die hiervoor staan in de diverse nota’s zoals o.a. het Bouwbesluit, KVLO en NOC-NSF richtlijnen of Frisse Scholen beleid.

Aan de gang met akoestiek?

Wilt u de akoestiek in uw ruimte verbeteren? Wij denken graag met u mee. Neem contact met ons op. Wij komen geheel vrijblijvend langs op locatie om uw akoestisch probleem te beoordelen.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht

Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief