AcoustiNorm | Akoestische oplossingen

Top 10 tips: verbeteren van de ruimte akoestiek

×
Ga terug naar het overzicht

Top 10 tips: verbeteren van de ruimte akoestiek

Er zijn veel mogelijkheden om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Maar wat werkt wel? En wat werkt juist niet? De kern van het verbeteren van de akoestiek is het toevoegen van geluidsabsorberende materialen. Deze absorberen geluid en/of nemen reflecties weg.

Onze top 10 tips voor u:

  1. Pas zoveel mogelijk zachte materialen in een ruimte toe. Bijvoorbeeld vloerbedekking en kleden nemen direct contactgeluid weg. Hierdoor wordt het aangenamer in een ruimte. De ruimteakoestiek en nagalm worden hierdoor niet opgelost.
  2. Gestoffeerde meubels hebben een beter effect op geluid in een ruimte dan bijvoorbeeld hout of leer.
  3. Dikkere gordijnen hebben een positieve werking op het onderbreken van geluidsreflecties. Maar ook hiervoor geldt: alles helpt een beetje maar dit lost een echt akoestisch probleem niet op.
  4. Pas akoestische schilderijen toe i.p.v. canvasdoeken of prints op dibond of staal. Zo gaan functie en design hand in hand.
  5. Plaats een of meerdere plafondeilanden/plafondpanelen. Deze zijn leverbaar in vele soorten en maten. Deze toevoegingen aan het plafond hebben een direct, positief effect op nagalm.
  6. Plaats akoestische wandpanelen. Wandpanelen zijn, net als plafondeilanden/plafondpanelen, van directe invloed op nagalmtijd.
  7. Plaats de oplossingen zo dicht mogelijk bij de bron van het geluid.
  8. Plaats wandpanelen altijd in een hoekopstelling om reflecties en flutterecho’s te voorkomen.
  9. Laat een akoestische meting uitvoeren. Uit een akoestisch meting en de aansluitende rapportage komt het exacte probleem en de bijpassende oplossing tevoorschijn.
  10. Als laatste: vergeet nooit dat geluid een persoonlijke perceptie is. Wat de een als storend ervaart, ervaart de ander wellicht als aanvaardbaar of zelfs prettig. Dus stem de akoestiek af op je eigen beleving binnen de normen en grenswaardes die hiervoor staan in de diverse nota’s zoals o.a. het Bouwbesluit, KVLO en NOC-NSF richtlijnen of Frisse Scholen beleid.

Aan de gang met akoestiek?

Wilt u de akoestiek in uw ruimte verbeteren? Wij denken graag met u mee. Neem contact met ons op. Wij komen geheel vrijblijvend langs op locatie om uw akoestisch probleem te beoordelen.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht
Productie en plaatsing van akoestische panelen

AcoustiNorm

Meting en advies, productie en plaatsing

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Het meekijken over of helpen samenstellen of toetsen van een PVE of bestek voorkomt daarom vaak veel problemen en kosten achteraf. Basis hiervan kunnen metingen of berekeningen zijn. Nagalm- STIPA, dagdosismetingen of geluidsoverdrachtsmetingen laten exact zien hoe de ruimte zich gedraagt, welke gevolgen dit voor de mensen heeft en of deze voldoet aan de gestelde normen en/of eisen.

Neem contact op

Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Download ons Gratis E-book vandaag nog: De ultieme gids naar een rustige werkomgeving

E-book downloaden ⟶