AcoustiNorm | Akoestische oplossingen

Wat is galm en waarom hebben we hier last van?

×
Ga terug naar het overzicht

Wat is galm en waarom hebben we hier last van?

Iedereen kent het wel, een harde nagalm in een grote, lege ruimte. Deze galm ontstaat als het geluid niet goed genoeg geabsorbeerd kan worden. Het geluid gaat dan reflecteren, en komt via het plafond en de muren weer terug de ruimte in. Ook de vloer reflecteert het geluid en versterkt het effect. Hierdoor hoort u niet alleen het brongeluid, maar ook alle reflecties. Dat kan bijzonder irritant zijn!

Een storende galm zorgt ervoor dat het niet aangenaam is om in een ruimte te verblijven. Het is lastiger om elkaar te verstaan, een diepe concentratie zal ook minder makkelijk lukken en door de reflectie zijn de mensen in de ruimte sneller afgeleid. Kortom, het comfort in de kamer zal afnemen. Dat is niet prettig als het gaat om uw eigen huis, waar comfort toch een belangrijke factor is bij het woongenot dat u ervaart. Zeker in gezelschap, waar er meerdere mensen met elkaar praten, kan de nagalm ervoor zorgen dat een goed gesprek voeren niet echt meer mogelijk is.

Wanneer men té lang in ruimtes is met een onaangename nagalm kunnen er zelfs gezondheidsproblemen ontstaan. Door het weerkaatsende geluid zult u een stuk luider moeten praten om uw gesprekspartners te bereiken, waardoor er problemen kunnen ontstaan met uw stem. Ook het gehoor is niet gebaat bij een harde nagalm. Ten slotte kan een nagalm ook zorgen voor verhoogde stressniveaus en hartfalen. Het is dus aan te raden om de akoestiek in een ruimte goed op orde te hebben. Zo voorkomt u vervelende bijeffecten en is het een stuk aangenamer om in de ruimte te zijn.

Ga terug naar het overzicht
Productie en plaatsing van akoestische panelen

AcoustiNorm

Meting en advies, productie en plaatsing

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Het meekijken over of helpen samenstellen of toetsen van een PVE of bestek voorkomt daarom vaak veel problemen en kosten achteraf. Basis hiervan kunnen metingen of berekeningen zijn. Nagalm- STIPA, dagdosismetingen of geluidsoverdrachtsmetingen laten exact zien hoe de ruimte zich gedraagt, welke gevolgen dit voor de mensen heeft en of deze voldoet aan de gestelde normen en/of eisen.

Neem contact op

Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Download ons Gratis E-book vandaag nog: De ultieme gids naar een rustige werkomgeving

E-book downloaden ⟶