AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Gekleurde ruis

×

Wat is gekleurde ruis?

Gekleurde ruis is een term uit de akoestiek en signaalverwerking die verwijst naar geluid waarvan de intensiteit niet gelijk is over het hele frequentiespectrum, in tegenstelling tot witte ruis waarbij alle frequentiecomponenten gelijke amplitudes hebben. Bij gekleurde ruis varieert de intensiteit van frequentie tot frequentie, wat resulteert in een specifieke “kleur” die het geluid onderscheidt.

Er zijn verschillende soorten gekleurde ruis, waaronder:

  1. Roze ruis: Roze ruis heeft een gelijkmatige energieverdeling per octaaf, wat betekent dat het geluidsniveau afneemt met ongeveer 3 dB per octaaf naarmate de frequentie toeneemt. Dit geeft een balans tussen de lagere en hogere frequenties en wordt vaak gebruikt bij geluidsmetingen en omgevingsgeluiden.
  2. Bruine ruis: Ook bekend als “Browniaanse” of “1/f” ruis, bruine ruis heeft een nog steilere afname van intensiteit per octaaf dan roze ruis. Dit betekent dat de lagere frequenties sterker aanwezig zijn dan bij roze ruis. Bruine ruis wordt soms gebruikt in psychoakoestische onderzoeken en als achtergrondgeluid.
  3. Blauwe ruis: Blauwe ruis heeft een toename van intensiteit per octaaf, het tegenovergestelde van roze ruis. Dit betekent dat hogere frequenties sterker aanwezig zijn dan lagere frequenties. Blauwe ruis wordt minder vaak gebruikt dan roze of bruine ruis en heeft toepassingen in sommige specifieke technische contexten.
  4. Paarse ruis: Paarse ruis is een tussenvorm tussen blauwe en roze ruis, met een geleidelijke intensiteitsverandering per octaaf. Het is minder gebruikelijk en heeft enkele toepassingen in signaalverwerking en technische analyse.

Gekleurde ruis kan worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals audiometrie, geluidsmasking, akoestische tests, muziekproductie en geluidstherapie, afhankelijk van de specifieke eigenschappen van het gekozen type gekleurde ruis.Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief