AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Geluiddruk niveau

×

Wat is geluiddruk niveau?

Het Geluiddrukniveau (afgekort als Lp of SPL voor Sound Pressure Level) is een maatstaf die wordt gebruikt om de intensiteit van geluid aan te geven. Het drukt uit hoe sterk geluidsgolven de luchtdruk variëren ten opzichte van een referentieniveau. Geluid bestaat uit opeenvolgende veranderingen in luchtdruk, en het geluiddrukniveau meet deze variaties en drukt ze uit in decibels (dB), een logaritmische eenheid.

De logaritmische schaal van het geluiddrukniveau is belangrijk omdat het menselijk gehoor een enorm bereik heeft, van heel zwakke tot zeer krachtige geluiden. Door een logaritmische schaal te gebruiken, kunnen we dit bereik efficiënt meten en weergeven. Een toename van 10 dB komt overeen met een tienmaal grotere geluiddruk, wat in termen van geluidsintensiteit neerkomt op een verdubbeling van de waargenomen luidheid.

Het geluiddrukniveau wordt veel gebruikt om verschillende geluidsbronnen te meten en te vergelijken. Bijvoorbeeld:

  • Normale conversatie heeft doorgaans een geluiddrukniveau van ongeveer 60-70 dB.
  • Stadsverkeer kan variëren van 70 tot 85 dB, afhankelijk van de omstandigheden.
  • Een rockconcert kan geluidsniveaus van 100 dB of zelfs hoger bereiken.

Het meten van geluiddrukniveaus is van groot belang bij het beoordelen van geluidsvervuiling, het ontwerpen van geluidsisolatie en het bepalen van gehoorbeschermingsmaatregelen om te voorkomen dat mensen schade aan hun gehoor oplopen.Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief