AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Kalibratie

×

Wat is kalibratie?

Kalibreren is het vergelijken met een standaard van een apparaat of systeem om de eigenschappen vast te stellen. Door te kalibreren kan de afwijking van het instrument ten opzichte van een referentie waarde bepaald worden. Deze is weer te herleiden tot de internationale standaard van diezelfde waarde. Vervolgens kan men de afwijking vergelijken met de normen waaraan het instrument dient te voldoen. Deze normen staan voor geluidsmeters in de IEC 61672-1. Er zijn twee termen die hand in hand gaan met kalibreren:
  • Justering – De meetafwijking wordt gecorrigeerd, het toestel wordt afgesteld in overeenstemming met de specificatie
  • Ijking – Het afstellen van de meetmethode aan de wettelijke standaard, gebeurt voordat men kan justeren

Geluidsmeters kalibreren

Bij de kalibratie van meettoestellen wordt de afwijking van het meettoestel vastgesteld. Bij geluidsmeters of trillingmeters wordt de meter eerst gejusteerd voor de kalibratie. Dit is een mechanische-elektrische pisthonphone of een elektrische kalibrator bij geluid. Deze toestellen geven een bepaalde zuivere geluidsdruk en frequentie waarmee de meter wordt gejusteerd. De geluidsmeter geeft vervolgens bij deze frequentie de juiste geluidsdruk in decibel weer.

Kalibreren of justeren

In veel landen wordt bij kalibreren justeren bedoeld. Justeren is feitelijk het bijstellen van het instrument bij een bekende referentiebron zodat het de juiste waarde geeft bij deze referentiebron. Bij kalibratie kan gevonden worden dat de meter een te grote afwijking heeft bij andere frequenties of geluidsdruk, dan voldoet de meter niet aan de eisen. Wanneer de afwijking van internationale standaarden wordt vastgesteld bij meerdere geluidsdrukken en frequenties noemen we dat kalibreren en het bijstellen van meetinstrumenten zodat de juiste waarde wordt aangegeven heet justeren.


Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief