AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Kalibratie

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Wat is kalibratie?

Kalibreren is het vergelijken met een standaard van een apparaat of systeem om de eigenschappen vast te stellen. Door te kalibreren kan de afwijking van het instrument ten opzichte van een referentie waarde bepaald worden. Deze is weer te herleiden tot de internationale standaard van diezelfde waarde. Vervolgens kan men de afwijking vergelijken met de normen waaraan het instrument dient te voldoen. Deze normen staan voor geluidsmeters in de IEC 61672-1. Er zijn twee termen die hand in hand gaan met kalibreren:
  • Justering – De meetafwijking wordt gecorrigeerd, het toestel wordt afgesteld in overeenstemming met de specificatie
  • Ijking – Het afstellen van de meetmethode aan de wettelijke standaard, gebeurt voordat men kan justeren

Geluidsmeters kalibreren

Bij de kalibratie van meettoestellen wordt de afwijking van het meettoestel vastgesteld. Bij geluidsmeters of trillingmeters wordt de meter eerst gejusteerd voor de kalibratie. Dit is een mechanische-elektrische pisthonphone of een elektrische kalibrator bij geluid. Deze toestellen geven een bepaalde zuivere geluidsdruk en frequentie waarmee de meter wordt gejusteerd. De geluidsmeter geeft vervolgens bij deze frequentie de juiste geluidsdruk in decibel weer.

Kalibreren of justeren

In veel landen wordt bij kalibreren justeren bedoeld. Justeren is feitelijk het bijstellen van het instrument bij een bekende referentiebron zodat het de juiste waarde geeft bij deze referentiebron. Bij kalibratie kan gevonden worden dat de meter een te grote afwijking heeft bij andere frequenties of geluidsdruk, dan voldoet de meter niet aan de eisen. Wanneer de afwijking van internationale standaarden wordt vastgesteld bij meerdere geluidsdrukken en frequenties noemen we dat kalibreren en het bijstellen van meetinstrumenten zodat de juiste waarde wordt aangegeven heet justeren.


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm