AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Spraakprivacy

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Wat is spraakprivacy?

Spraakprivacy, ook wel speech privacy genoemd, is de mate waarin spraak niet verstaanbaar is in de directe omgeving. In huis, op werk en in restaurants is het prettig als niet iedereen in de ruimte mee kan luisteren met je gesprek. Hierom is het belangrijk om te letten op akoestische privacy in een ruimte om herrie en overspraak te voorkomen. Als er niet genoeg spraakprivacy is ontstaan er vaak hinderlijke problemen zoals:
 • Te veel galm
 • Overspraak van bijvoorbeeld collega’s
 • Te harde stemmen
 • Slechte verstaanbaarheid
 • Weinig privacy

Belang van spraakprivacy

Er moet in een omgeving waar mensen bij elkaar zitten genoeg spraakprivacy zijn. Daarom is het belangrijk dat de nagalm verminderd wordt en de spraakverstaanbaarheid verhoogd wordt. Als er veel galm is in een ruimte wordt een geluid vaak weerkaatst. De tijdsduur vanaf het afgeven van een geluid in een ruimte tot het uitsterven van het geluid wordt nagalmtijd genoemd. De nagalm hangt af van de afmetingen van de ruimte, het interieur en de aanwezige afwerkingsmaterialen in de ruimte. Te veel rumoer kan leiden tot irritaties en een slechte werkomgeving

Richtlijnen speech privacy

In het Handboek Bouwfysische Kwaliteit Kantoren (BKK) staan richtlijnen voor goede akoestiek waar kantooromgevingen aan moeten voldoen. De richtlijnen worden weergegeven in maximale gemiddelde nagalmtijd in seconden per ingerichte ruimte (IR) en niet ingerichte ruimte (NIR). De niet ingerichte ruimtes is er wel vloerbedekking, plafonds en scheidingswanden aanwezig.:
 • Concentratie blokken / belplekken IR: 0,5 seconden NIR: 0,6 seconden
 • Vergaderruimte (hoge spraak) IR: 0,6 seconden NIR: 0,8 seconden
 • Spreekkamer (verhoogde spraak) IR: 0,6 seconden NIR: 0,8 seconden
 • Besloten werkplek (1-4 pers.) IR: 0,6 seconden NIR: 0,8 seconden
 • Open geclusterde werkplek (4-8 pers.) IR: 0,5 seconden NIR: 0,6 seconden
 • Open overlegplek / callcenter IR: 0,5 seconden NIR: 0,6 seconden


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm