AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Gehoorbereik

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Wat is gehoorbereik?

Het gehoorbereik gaat over het laagste en hoogste hoorbare geluid van een mens. Om het minimale en maximale hoorbare bereik van de mens uit te leggen gaan we het hebben over:
  • De gehoordrempel – De minimaal hoorbare geluidsdruk die een persoon waarneemt. De gehoordrempel verschilt per persoon per leeftijdsgroep
  • De pijngrens – Wanneer een geluid zo hard is dat men er gehoorschade aan overhoudt
De grootheid decibel (dB) geeft de sterkte aan van het geluid en heeft direct verband met menselijke waarneming. Een geluid van 0 decibel staat gelijk aan 1000 Hertz. Hertz weergeeft hoeveel trillingen een frequentie heeft. Een hoge frequentie heeft meer trillingen dan een lage frequentie.

Gehoordrempel

De gehoordrempel is sterk afhankelijk van de frequentie van een geluid. Zonder gehoorschade is de gehoordrempel voor hoge frequenties tussen de 1000 Hz en 5000 Hz. Men hoort het beste rond een frequentie van 4000 Hertz. Bij een frequentie van 4000 Hz bedraagt de gehoordrempel ongeveer -5 decibel. Dat betekent dat het gehoor van de mens bij een minimum van -5 dB het meest gevoelig is. Het oor is minder gevoelig bij lage frequenties. De gehoordrempel bedraagt namelijk ongeveer 28 dB bij 100 Hz en 95 dB bij 10 Hz. Vaak worden geluiden met lage frequenties meer gevoeld dan gehoord. Hoe een persoon een laag frequent geluid waarneemt kan verschillen, de één neemt het geluid niet waar terwijl de ander het als hinderlijk kan ervaren.

Pijngrens

Naast de gehoordrempel is er de pijngrens. De pijngrens weergeeft een geluidsniveau waarbij men er permanente gehoorbeschadiging aan overhoudt. Er geldt voor elke frequentie een geluidsniveau die gehoorschade kan aanrichten. Deze schade vindt plaats bij de haarcellen in het slakkenhuis van het oor. Bij een te hard geluid bewegen de trilhaartjes zo hevig dat ze afbreken. Deze schade is permanent en herkenbaar aan een piep in de oren. Je kan gehoorverlies opdelen in decibellen:
  • 0 tot 30 dB – Normaal horend tot slechthorend
  • 30 tot 60 dB – Licht tot matig slechthorend
  • 70 tot 70 dB – Zwaar slechthorend
  • 70 tot 80 dB – Ernstig slechthorend
  • 80 tot 110 dB – Doof
  • 110 tot 120 dB – Diepdoof
  • Vanaf 120 dB – Vibratiedoof


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm