AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Gehoorbereik

×

Wat is gehoorbereik?

Het gehoorbereik gaat over het laagste en hoogste hoorbare geluid van een mens. Om het minimale en maximale hoorbare bereik van de mens uit te leggen gaan we het hebben over:
  • De gehoordrempel – De minimaal hoorbare geluidsdruk die een persoon waarneemt. De gehoordrempel verschilt per persoon per leeftijdsgroep
  • De pijngrens – Wanneer een geluid zo hard is dat men er gehoorschade aan overhoudt
De grootheid decibel (dB) geeft de sterkte aan van het geluid en heeft direct verband met menselijke waarneming. Een geluid van 0 decibel staat gelijk aan 1000 Hertz. Hertz weergeeft hoeveel trillingen een frequentie heeft. Een hoge frequentie heeft meer trillingen dan een lage frequentie.

Gehoordrempel

De gehoordrempel is sterk afhankelijk van de frequentie van een geluid. Zonder gehoorschade is de gehoordrempel voor hoge frequenties tussen de 1000 Hz en 5000 Hz. Men hoort het beste rond een frequentie van 4000 Hertz. Bij een frequentie van 4000 Hz bedraagt de gehoordrempel ongeveer -5 decibel. Dat betekent dat het gehoor van de mens bij een minimum van -5 dB het meest gevoelig is. Het oor is minder gevoelig bij lage frequenties. De gehoordrempel bedraagt namelijk ongeveer 28 dB bij 100 Hz en 95 dB bij 10 Hz. Vaak worden geluiden met lage frequenties meer gevoeld dan gehoord. Hoe een persoon een laag frequent geluid waarneemt kan verschillen, de één neemt het geluid niet waar terwijl de ander het als hinderlijk kan ervaren.

Pijngrens

Naast de gehoordrempel is er de pijngrens. De pijngrens weergeeft een geluidsniveau waarbij men er permanente gehoorbeschadiging aan overhoudt. Er geldt voor elke frequentie een geluidsniveau die gehoorschade kan aanrichten. Deze schade vindt plaats bij de haarcellen in het slakkenhuis van het oor. Bij een te hard geluid bewegen de trilhaartjes zo hevig dat ze afbreken. Deze schade is permanent en herkenbaar aan een piep in de oren. Je kan gehoorverlies opdelen in decibellen:
  • 0 tot 30 dB – Normaal horend tot slechthorend
  • 30 tot 60 dB – Licht tot matig slechthorend
  • 70 tot 70 dB – Zwaar slechthorend
  • 70 tot 80 dB – Ernstig slechthorend
  • 80 tot 110 dB – Doof
  • 110 tot 120 dB – Diepdoof
  • Vanaf 120 dB – Vibratiedoof


Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief