AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Gehoorschade

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Wat is gehoorschade?

Gehoorschade is de verstoring of verslechtering van het gehoor. In het oor zitten trilhaartjes die ervoor zorgen dat de hersenen geluid waarnemen. Door te lange blootstelling aan hard geluid kunnen deze trilhaartjes kapotgaan. Wanneer de trilhaartjes kapotgaan is er sprake van gehoorschade, er ontstaat dan een constante piep in de oren wat we tinnitus noemen. Door het afbreken van de trilhaartjes kan er minder goed geluid worden waargenomen waardoor de piep ontstaat. Wanneer de trilharen kapot zijn herstellen deze niet. Schade aan het gehoor is dus blijvend. Bij geluiden vanaf 80 decibel kan er al gehoorbeschadiging plaatsvinden.

Oorzaak gehoorschade

Gehoorschade kan komen door verschillende factoren:
  • Harde muziek – Festivals, concerten en koptelefoons
  • Motorrijden – Het hoge geluidsniveau van de luchtstroom langs de helm
  • Werk – Beroepen waar personeel langdurig harde geluiden hoort
  • Ziekte – Bijvoorbeeld: hartproblemen, beroertes, diabetes en een hoge bloeddruk
De grootste veroorzaker van gehoorschade is muziek. En dit is meestal niet het harder zetten van de radio of speakers in de auto of thuis. Deze schade is voornamelijk te danken aan koptelefoons, festivals, discotheken en concerten. Vooral jongeren luisteren langdurig naar harde muziek. Er wordt geschat dat 1 op de 5 jongeren last heeft van beginnend gehoorverlies. Gehoorschade ontstaat als het omgevingsgeluid structureel boven de 80dB is en dus boven de maximale dagdosis uitkomt. Gehoorschade ontstaat vaak ongemerkt en is onherstelbaar.

Gehoorbeschadiging herkennen

Het is verstandig om je gehoor in de gaten te houden. Gehoorschade kan op elke leeftijd ontstaan en wanneer het eenmaal beschadigd kan het niet meer helen. Om blijvende gehoorschade te herkennen kan je letten op deze symptomen:
  • Tinnitus – Oorsuizen, een piep in je oor
  • Slechte focus op gesprekken – Wanneer meerdere mensen of groepen in een ruimte praten verlies je snel focus omdat je slecht kan bepalen waar het geluid vandaan komt
  • Volume harder zetten – Als je merkt dat het volume van elektronische apparaten steeds harder moeten om het te kunnen verstaan


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm