AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Gehoorschade

×

Wat is gehoorschade?

Gehoorschade is de verstoring of verslechtering van het gehoor. In het oor zitten trilhaartjes die ervoor zorgen dat de hersenen geluid waarnemen. Door te lange blootstelling aan hard geluid kunnen deze trilhaartjes kapotgaan. Wanneer de trilhaartjes kapotgaan is er sprake van gehoorschade, er ontstaat dan een constante piep in de oren wat we tinnitus noemen. Door het afbreken van de trilhaartjes kan er minder goed geluid worden waargenomen waardoor de piep ontstaat. Wanneer de trilharen kapot zijn herstellen deze niet. Schade aan het gehoor is dus blijvend. Bij geluiden vanaf 80 decibel kan er al gehoorbeschadiging plaatsvinden.

Oorzaak gehoorschade

Gehoorschade kan komen door verschillende factoren:
  • Harde muziek – Festivals, concerten en koptelefoons
  • Motorrijden – Het hoge geluidsniveau van de luchtstroom langs de helm
  • Werk – Beroepen waar personeel langdurig harde geluiden hoort
  • Ziekte – Bijvoorbeeld: hartproblemen, beroertes, diabetes en een hoge bloeddruk
De grootste veroorzaker van gehoorschade is muziek. En dit is meestal niet het harder zetten van de radio of speakers in de auto of thuis. Deze schade is voornamelijk te danken aan koptelefoons, festivals, discotheken en concerten. Vooral jongeren luisteren langdurig naar harde muziek. Er wordt geschat dat 1 op de 5 jongeren last heeft van beginnend gehoorverlies. Gehoorschade ontstaat als het omgevingsgeluid structureel boven de 80dB is en dus boven de maximale dagdosis uitkomt. Gehoorschade ontstaat vaak ongemerkt en is onherstelbaar.

Gehoorbeschadiging herkennen

Het is verstandig om je gehoor in de gaten te houden. Gehoorschade kan op elke leeftijd ontstaan en wanneer het eenmaal beschadigd kan het niet meer helen. Om blijvende gehoorschade te herkennen kan je letten op deze symptomen:
  • Tinnitus – Oorsuizen, een piep in je oor
  • Slechte focus op gesprekken – Wanneer meerdere mensen of groepen in een ruimte praten verlies je snel focus omdat je slecht kan bepalen waar het geluid vandaan komt
  • Volume harder zetten – Als je merkt dat het volume van elektronische apparaten steeds harder moeten om het te kunnen verstaan


Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief