AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Lawaaidoofheid

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Wat is lawaaidoofheid?

Lawaaidoofheid kan ontstaan door te lang blootgesteld worden aan lawaai uit je omgeving. Het gehoor is erg gevoelig voor langdurige overbelasting. Er kan al overbelasting plaatsvinden wanneer men een geluid ten hoogte van 80 decibel langer hoort dan 8 uur achter elkaar. Dit kan zorgen voor permanente gehoorbeschadiging. Omdat lawaaidoofheid een langzame sluiper is zijn mensen vaak niet bewust van de gehoorschade die ze oplopen. Wanneer men bloot is gesteld aan een te hoog geluidsniveau wordt de gehoordrempel tijdelijk verhoogt. Deze gehoordrempel herstelt zichzelf spontaan weer na een tijdje. Wanneer deze persoon telkens weer blootgesteld wordt aan een te hard geluid terwijl er nog sprake is van een tijdelijke verhoging van de gehoordrempel ontstaat er permanente schade aan het gehoor. Volgens de Arbo wetgeving wordt de grens van 80 dB, uitgaande van 5 dagen in de week en 8 uur per dag, als veilig beschouwd.

Oorzaken lawaaidoofheid

Er zijn verschillende oorzaken waardoor lawaaidoofheid kan ontstaan. De belangrijkste veroorzakers van lawaaidoofheid zijn:
  • Werk – Als het geluidsniveau boven de 80 dB zit, wordt gehoorbescherming verplicht
  • Uitgaansmogelijkheden – Disco’s, festivals en andere evenementen hebben vaak geluid van ver boven de veilige grens met 110 dB
  • Draagbare muziekspelers – Met de opkomst van Mp3-spelers en andere draagbare muziek in koptelefoons, kwam een toename in lawaaidoofheid onder mensen

Opkomst arbeidsomstandigheden geluid

Sinds de jaren tachtig heeft de Nederlandse Arbo wetgeving veel regels vastgesteld op het gebied van geluid. Hiervoor werkten veel mensen nog in omgevingen met te hoge geluidsniveaus, bijvoorbeeld in fabrieken of in de bouw waar men moest werken in geluidsniveaus van 90 dB tot wel 100 dB. Destijds werden er geen vormen van gehoorbescherming verplicht en gedragen door werknemers. In de jaren tachtig werd er vastgesteld dat langdurig geluid boven de 85 dB verplichting gaf voor werkgever en -nemer om gehoorbescherming te dragen. Deze grens werd later aangescherpt tot 80 decibel.


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm