AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Slakkenhuis

×

Wat is je slakkenhuis?

Het slakkenhuis is een essentieel onderdeel van het menselijk binnenoor en speelt een cruciale rol in het gehoorproces. Het slakkenhuis wordt ook wel de cochlea genoemd en heeft zijn naam te danken aan zijn spiraalvormige uiterlijk, dat lijkt op het huisje van een slak.

Het slakkenhuis is gevuld met vloeistof en bevat een complex netwerk van dunne membranen en haarcellen. Wanneer geluidstrillingen het oor binnenkomen en door het trommelvlies en de gehoorbeentjes zijn doorgegeven, worden ze omgezet in mechanische trillingen. Deze trillingen worden via de gehoorbeentjes doorgegeven aan het ovale venster van het slakkenhuis, waar ze een reeks vloeistofgolven in gang zetten.

Binnen het slakkenhuis bevindt zich een spiraalvormige structuur die bekend staat als het orgaan van Corti. Dit orgaan bevat de haarcellen die geluidstrillingen omzetten in elektrische signalen die door de auditieve zenuw naar de hersenen worden gestuurd. De trillingen van de vloeistof in het slakkenhuis veroorzaken bewegingen van de haarcellen die de haarcellen buigen. Deze buiging opent ionenkanalen op de haarcellen, wat leidt tot elektrische signalen die uiteindelijk naar de hersenen worden gestuurd en worden geïnterpreteerd als geluid.

Het slakkenhuis is dus een kritisch onderdeel van ons gehoor en speelt een belangrijke rol bij het omzetten van geluidstrillingen in zintuiglijke waarneming. Schade aan het slakkenhuis of de haarcellen kan leiden tot gehoorverlies en andere gehoorproblemen.Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief