AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Akoestische norm

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Wat is de akoestische norm?

De akoestische norm is een norm vastgesteld op de akoestiek in woongebouwen. Deze norm vermindert het storende geluid van het toenemende verkeerslawaai en het lawaai dat voorkomt uit het feit dat men steeds dichter op elkaar woont. De akoestische norm bepaalt de vereisten op het vlak van contactgeluids-, gevel- en luchtisolatie waaraan afgewerkte woningen moeten voldoen. Daarnaast geldt er een norm voor de nagalmbeheersing in specifieke ruimtes en het lawaai van de technische uitrustingen.

Twee comfortniveaus van akoestiek

De huidige akoestische norm maakt onderscheidt tussen twee comfortniveaus:
  • Normaal basiscomfort – Moet zonder meerkosten te maken, 70% van de bewoners tevreden stellen
  • Verhoogd akoestisch comfort – Heeft een bestudeerde, specifieke aanpak nodig. Minimaal 90% van de bewoners moet tevreden worden gesteld

Oplossingen voor geluidsisolatie

Om aan de akoestische norm te voldoen zijn er verschillende oplossingen die verwerkt kunnen worden in het verminderen van geluid. Ten eerste kan je bouwen met zware massieve structuren. Daarnaast kan je ruimtes loskoppelen door middel van het massa-veer-massaprincipe:
  • Ankerloze spouwmuren – Bieden een praktische akoestische oplossing voor rijtjeswoningen. Door zacht materiaal in de muur te verwerken worden trillingen opgevangen in plaats van doorgegeven aan andere ruimtes in de vorm van geluid
  • Zwevende dekvloer – Er wordt isolatie geplaats tussen de dragende vloer en de ‘zwevende vloer’. Deze isolatie vangt geluid op waardoor buren of medebewoners geen last hebben van bijvoorbeeld voetstappen
  • Door een combinatie van zwevende dekvloeren en ankerloze spouwmuren worden de prestaties volgens de akoestische norm nog hoger
In appartementen kan een ankerloze spouwmuur niet zomaar toegepast worden vanwege de boven elkaar liggende appartementen. Door het dragende metselwerk van het appartementencomplex kan er alsnog geluidstransmissie optreden. Dit kan met het plaatsen van voorzetwanden vermeden worden. Wanneer deze niet voorzichtig geplaatst worden kan het de situatie juist verslechteren, dus zorg dat de voorzetwanden de muur niet raken.


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm