AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Akoestische panelen doe het zelf

×
Ga terug naar het overzicht

Akoestische panelen doe het zelf

Akoestische panelen doe-het-zelf! In dit blogje leggen wij u uit waarom het zelf plaatsen van akoestische panelen niet altijd het gewenste effect heeft.

Wat kun je zelf doen

Wat kunt u zelf doen om dit probleem aan te pakken? Zaken die helpen maar een groot probleem echter niet oplossen zijn bijvoorbeeld gordijnen, vloerbedekking of kleden. Gestoffeerde meubels nemen ook wat geluid op. Dus pas in de ruimte zoveel mogelijk zachte materialen toe. Maar let wel, is er een echt groot probleem, dan zullen deze zaken de nagalm niet wegnemen en is het toepassen van speciale materialen en producten een betere oplossing.

Natuurlijk is het inschakelen van een expert de beste oplossing. Het liefst voordat men met een ruimte begint. Is het echter te laat en is er een probleem ontstaan? Zorg dan dat geluidsgolven onderbroken worden en geluid opgenomen kan worden in de ruimte.

Akoestische problemen herkennen

Akoestische problemen herkennen we vrij gemakkelijk. Herkenbaar is de slechte verstaanbaarheid in sportzalen, zwembaden en restaurants. Een kakafonie van geluid komt vaak op je af waardoor een prettig gesprek bijna niet mogelijk is.

Men herkent dit ook steeds vaker in hun eigen huis. Door het minimaliseren van interieurs en vele harde materialen zoals tegelvloeren en veel strak modern stucwerk kan geluid nergens heen. Het wordt niet geabsorbeerd waardoor het door de ruimte blijft reflecteren en de herkenbare storende nagalm veroorzaakt. Die storende nagalm wordt veroorzaakt doordat reflectiegeluiden in de ruimte sneller het oor bereiken dan het rechtstreekse brongeluid. Er ontstaat dan een soort echo in je hoofd waardoor de verstaanbaarheid vermindert.

Dit probleem veroorzaakt bij dagelijkse last gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan stem- en gehoorproblemen maar kan zelfs tot hartfalen leiden. Factoren als vermoeidheid en stress zijn ook herkenbare effecten van slechte akoestiek. De akoestiek verbeteren is van groot belang.

Ik wil advies ontvangen

Ga terug naar het overzicht

Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief