AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Geluidsabsorptiecoëfficiënt

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Wat is het geluidsabsorptiecoëfficiënt?

De Geluidabsorptiecoëfficiënt (αw) drukt samen met de Noise Reduction Coefficient (NRC) de absorptie-eigenschappen uit van een materiaal. Verschillend per soort ruimte wil je de nagalm sterk verminderen of juist het geluid ver wilt laten dragen, zoals bij een openluchttheater. Om het juiste geluidsniveau te bereiken wordt er gekeken naar de soort materialen die in de desbetreffende ruimte worden gebruikt. In ruimten zoals collegezalen wordt de ruimte zo ingericht om de nagalmtijd te verminderen en de spraakverstaanbaarheid te vergroten. In concertzalen wil men de volledige muziekbeleving ervaren, waardoor de nagalmtijd langer mag zijn. Iedereen in de zaal hoort natuurlijk van de muziek te kunnen genieten. Daarom worden dit soort ruimtes juist zo ingericht dat de vervalsnelheid van het geluid verlengd wordt.

Geluidabsorptie en reflectie

De verhouding tussen de hoeveelheid geluid waaraan een oppervlak wordt blootgesteld en de mate waarin het oppervlak dit geluid absorbeert en dus niet terugkaatst, wordt de absorptiecoëfficient genoemd. De waarde van de coëfficiënt ligt tussen de 0 en 1:
  • 0 – Al het geluid wordt gereflecteerd
  • 1 – Al het geluid wordt geabsorbeerd
Harde materialen absorberen minder geluid dan poreuze materialen. In ruimtes waar de nagalm vermindert moet worden installeert men vaak geluidsabsorberende plafonds en wanden. Door je poriën in het materiaal worden de geluidsgolven gedeeltelijk gebroken waardoor een aanzienlijk kleiner geluidniveau weerkaatst wordt.

Noise Reduction Coefficient (NRC)

Noise Reduction Coefficient is een logaritmische weergave van de vervalsnelheid van geluid. Met de NRC worden de akoestische eigenschappen van akoestische wandpanelen, plafonds, doeken, kantoorschermen, vloerbedekking en doeken weergegeven. De vervalsnelheid wordt uitgedrukt in decibel (dB) per seconde, terwijl de coëfficiënt van NRC tussen de 0 en 1 ligt:
  • 0 – Het materiaal draagt niet bij aan het verzwakken van het geluid
  • 1 – Het materiaal dempt het geluid net zo snel als een standaard nagalmkamer
Stel dat er een meting van de vervalsnelheid plaatsvindt in een standaard nagalmkamer. Vervolgens komt het geluid een absorberend oppervlak tegen, dan is er een NRC van 0 omdat het geen verschil maakt in het verzwakken van het geluid. De NRC wordt weergegeven als één getal voor de gemiddelde frequenties: 250 Hz, 500 Hz, 1000 Hz en 2000 Hz.


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm