AcoustiNorm ruimte akoestiek verbeteren

Geluidsabsorptiecoëfficiënt

×

Wat is het geluidsabsorptiecoëfficiënt?

De Geluidabsorptiecoëfficiënt (αw) drukt samen met de Noise Reduction Coefficient (NRC) de absorptie-eigenschappen uit van een materiaal. Verschillend per soort ruimte wil je de nagalm sterk verminderen of juist het geluid ver wilt laten dragen, zoals bij een openluchttheater. Om het juiste geluidsniveau te bereiken wordt er gekeken naar de soort materialen die in de desbetreffende ruimte worden gebruikt. In ruimten zoals collegezalen wordt de ruimte zo ingericht om de nagalmtijd te verminderen en de spraakverstaanbaarheid te vergroten. In concertzalen wil men de volledige muziekbeleving ervaren, waardoor de nagalmtijd langer mag zijn. Iedereen in de zaal hoort natuurlijk van de muziek te kunnen genieten. Daarom worden dit soort ruimtes juist zo ingericht dat de vervalsnelheid van het geluid verlengd wordt.

Geluidabsorptie en reflectie

De verhouding tussen de hoeveelheid geluid waaraan een oppervlak wordt blootgesteld en de mate waarin het oppervlak dit geluid absorbeert en dus niet terugkaatst, wordt de absorptiecoëfficient genoemd. De waarde van de coëfficiënt ligt tussen de 0 en 1:
  • 0 – Al het geluid wordt gereflecteerd
  • 1 – Al het geluid wordt geabsorbeerd
Harde materialen absorberen minder geluid dan poreuze materialen. In ruimtes waar de nagalm vermindert moet worden installeert men vaak geluidsabsorberende plafonds en wanden. Door je poriën in het materiaal worden de geluidsgolven gedeeltelijk gebroken waardoor een aanzienlijk kleiner geluidniveau weerkaatst wordt.

Noise Reduction Coefficient (NRC)

Noise Reduction Coefficient is een logaritmische weergave van de vervalsnelheid van geluid. Met de NRC worden de akoestische eigenschappen van akoestische wandpanelen, plafonds, doeken, kantoorschermen, vloerbedekking en doeken weergegeven. De vervalsnelheid wordt uitgedrukt in decibel (dB) per seconde, terwijl de coëfficiënt van NRC tussen de 0 en 1 ligt:
  • 0 – Het materiaal draagt niet bij aan het verzwakken van het geluid
  • 1 – Het materiaal dempt het geluid net zo snel als een standaard nagalmkamer
Stel dat er een meting van de vervalsnelheid plaatsvindt in een standaard nagalmkamer. Vervolgens komt het geluid een absorberend oppervlak tegen, dan is er een NRC van 0 omdat het geen verschil maakt in het verzwakken van het geluid. De NRC wordt weergegeven als één getal voor de gemiddelde frequenties: 250 Hz, 500 Hz, 1000 Hz en 2000 Hz.


Zij gingen u voor

Greep uit onze klanten

Logo Ronald McDonald Kindervallei
Shell logo
Gemeente Rhenen
Logo topsportcentrum Rotterdam
Qmusic
The International School of The Hague
Gemeente Zuidplas
Nike
Gemeente Veenendaal
De Digitale BV
Horizon Telecom
Perspectief