AcoustiNorm, uw partner in ruimte akoestiek

Hertz

Vraag het aan onze adviseurs

Ontvang persoonlijk advies
symbol

Wat is Hertz?

De eenheid Hertz (Hz) weergeeft het aantal trillingen per seconde van een toon. Hoe hoger de toon, hoe hoger het aantal Hertz. Hertz wordt gebruikt bij periodieke verschijnselen en wordt ook wel de frequentie genoemd. Dit betekent dat het verschijnsel zich herhaalt. 1 Hz komt overeen met 1 keer tikken in een periode van 1 seconde. Wanneer er twee keer getikt wordt in een periode van 1 seconden bedraagt de frequentie 2 Hz.

Verschillende soorten Hertz

Er zijn verschillende varianten waar de eenheid Hertz voorkomt:
  • Elektriciteit – Stopcontacten in Europa hebben een wisselspanning van 50 Hz
  • Geluid – De frequentie geluidstrillingen die men kan waarnemen in de eenheid Hz. Een kind heeft een gehoordrempel van 20 Hz en een gehoorgrens van 20.000 Hz. Deze grenzen nemen steeds meer af des te ouder men wordt
  • Computers – Klokfrequentie van verschillende computer componenten in MHz of GHz
  • Radiogolven – Verplaatst zich met de snelheid van het licht in de vorm van een elektromagnetische golf. Frequentie hiervan wordt uitgedrukt in kHz, GHz of MHz. Vroeger werd vaak golflengte gebruikt afhankelijk van de grootte van de radioband. Golflengte is omgekeerd evenredig met de frequentie
  • Licht – De elektromagnetische golf van licht wordt uitgedrukt in golflengte maar kan in Hertz uitgedrukt worden. Het verschil tussen licht en radiogolven is de hoogte van de frequentie

Verschil golflengte en frequentie

In de bovengenoemde vormen van Hertz wordt er gesproken over golflengte. Maar wat is nou het verschil tussen golflengte en frequentie? De golflengte is de afstand, uitgedrukt in meters, tussen twee opeenvolgende toppen van de golf. De frequentie geeft het aantal golftoppen aan dat per 1 seconden een bepaald punt passeert. In andere woorden, het aantal trillingen per seconde van de golf is de frequentie. Deze frequentie wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Elektromagnetische golven zoals radiogolven en licht hebben in tegenstelling tot geluidsgolven geen medium nodig op zich te kunnen verplaatsen. Omdat de frequentie van de golf per seconde extreem hoog licht bij radiogolven en licht worden deze golven vaak gemeten in golflengte.


AcoustiNorm denkt en werkt niet vanuit producten maar vanuit de eisen die u aan de (werk)omgeving stelt. In o.a. het Bouwbesluit, Beleid Frisse Scholen, NOC-NSF, Arbo of ISO zijn de normen omschreven waaraan een ruimte dient te voldoen.

C

Cases

Onze cases

Wij hebben aan diverse, prachtige projecten door het hele land mogen werken. Van meting en advies tot aan productie en montage. Om u meer inzicht te geven in onze werkwijze, de producten en het resultaat dat wij leveren, hebben wij een aantal cases voor u op een rijtje gezet.
Bekijk onze cases

Case WP Haton
Case Q-Music
A

AcoustiNorm

Van meting en advies tot productie en montage

Onze kracht is de combinatie van advies, rapporten en het kunnen leveren en plaatsen van de oplossing. Naast de diverse metingen is ook een QuickScan een goed middel om snel pijnpunten in het ontwerp boven water te halen en eventuele problemen op voorhand te voorkomen. U kunt ons bereiken op 088 – 88 33 321 of via de contactpagina.

Ga naar contact

Waarom AcoustiNorm
Levering en montage

Greep uit onze klanten

Shell logo
Logo Topsportcentrum Rotterdam
Q-Music
Gemeente Veenendaal
The International School of The Hague
Nike
De Digitale B.V.
Gemeente Zuidplas
WP Haton B.V.
Horizon Telecom
Gemeente Rhenen
Perspectief

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK VANDAAG NOG: DE ULTIEME GIDS NAAR EEN RUSTIGE WERKOMGEVING

E-book downloaden
© 2022 - Alle rechten voorbehouden - AcoustiNorm